Σήμα κινδύνου στέλνουν τα «καποδιστριακά κτίρια» της Αίγινας !!!
Διακόσια περίπου χρόνια συμπληρώνονται στις 27 Ιανουαρίου από την ορκωμοσία στην Αίγινα του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό έφερε στην επιφάνεια τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το πέρασμα του χρόνου τα λεγόμενα «καποδιστριακά κτίρια» του νησιού, δηλαδή τα πρώτα δημόσια κτίρια της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Βήμα, το Κυβερνείο, το Ορφανοτροφείο, η Μητρόπολη, το Δημοτικό Θέατρο, το Εϋνάρδειο και ο Πύργος του Μάρκελλου χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Η διάσωσή τους, ωστόσο, βρίσκεται στον αέρα, αφού προς το παρόν δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια.
Το Κυβερνείο στέγασε την πρώτη κυβέρνηση του νέου ελληνικού κράτους. Σήμερα ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να ορισθεί εργολάβος για την αποκατάστασή του.
Το Ορφανοτροφείο (Φυλακές) ανεγέρθηκε το 1828-1829 επί κυβερνήσεως Καποδίστρια και φιλοξένησε τα ορφανά του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα. Εκεί στεγάστηκαν η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Τυπογραφείο και η Αρχαιολογική Συλλογή με έφορο του μουσείου τον Ανδρέα Μουστοξύδη. Το κτίριο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, που έχει αρχίσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, αλλά σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στις εργασίες καθώς απαιτούνται ακόμη περί τα 13 εκατ. ευρώ.
Η Μητρόπολη, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εγκαινιάστηκε το 1806. Εκεί υποδέχθηκαν οι Αιγινήτες τον Ιωάννη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου 1828. Ο ναός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ προστασία χρήζουν και οι τοιχογραφίες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.
Το Εϋνάρδειο ανεγέρθηκε το 1830 με χρήματα του προσωπικού φίλου του Καποδίστρια, του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ι.Κ. Εϋνάρδου. Είναι το πρώτο έργο των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ και θεωρείται το πρώτο κτίριο της ελληνικής αρχιτεκτονικής με καθαρά νεοκλασική μορφολογία. Εκεί στεγάστηκε η πρώτη Παιδαγωγική Ακαδημία. Τώρα, ανήκει στο υπουργείο Παιδείας.
Ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα αλλά το ανακαίνισε το 1802 ο Φιλικός και μετέπειτα βουλευτής Σπυρίδων Μάρκελλος. Επί κυβερνήσεως Καποδίστρια στέγασε αρκετούς υπουργούς ενώ φιλοξένησε και το Ταμείο του ελληνικού κράτους. Σήμερα στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αίγινας.
Τέλος, το Δημοτικό Θέατρο επισκευάστηκε το 1828 από τον Θεόδωρο Βαλλιάνο προκειμένου να λειτουργήσει ως Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, αλλά είναι άγνωστο πότε ανεγέρθηκε και ποια ήταν η πρώτη χρήση του. Το κτίριο ανήκει στον Δήμο Αίγινας. Η αρχιτεκτονική μελέτη για την αναβάθμιση των λειτουργιών του και τη μερική επισκευή του έχει εκπονηθεί, αλλά αναζητείται η χρηματοδότηση του έργου.
Καποδιστριακά Κτίρια: Η μεγάλη πρόκληση για την Αίγινα του 21ου αιώνα
- Καποδιστριακά Κτίρια: Η μεγάλη πρόκληση για την Αίγινα του 21ου αιώνα
Μια αέναη μάχη με τις ολιγωρίες, αλλά η ύστερη ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων αναζητεί το τέλος των καθυστερήσεων για την πολυπόθητη αποκατάστασή τους.
Του Γιώργου Μπήτρου από το https://www.saronicmagazine.gr/
Η Αίγινα είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που φιλοξενεί Καποδιστριακά Κτίρια. Κτίρια που οικοδομήθηκαν με έμπνευση και μεγάλο αγώνα από τον ίδιο τον Ι. Καποδίστρια, ο οποίος και έθεσε τον θεμέλιο λίθο τους, κατά τη διάρκεια της παραμονής της έδρας της Κυβερνήσεώς του στην Αίγινα.
Ως εκ τούτου, θα ανέμενε κάποιος αυτά τα κτίρια, τα οποία στη διαδρομή δύο αιώνων έχουν γνωρίσει αλλεπάλληλες και διαφορετικές χρήσεις, σήμερα, λίγο πριν από το 2021, να αποτελούν σημεία αναφοράς και πολιτιστικά κέντρα ελληνικού και ξένου ενδιαφέροντος. Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, τους αγώνες και τις προσδοκίες του πνευματικού κόσμου της Αίγινας και τις όποιες εργασίες συντήρησης που έχουν λάβει χώρα σε δύο από αυτά (Ορφανοτροφείο – Κυβερνείο), το θέμα της αποκατάστασης και της παράδοσής τους στο ευρύ κοινό φαίνεται να καθυστερεί. Είναι λογικό, πέρα από τη μεμψιμοιρία ή τη συνήθη γκρίνια που συχνά εκφράζεται, να υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία, αγωνία αλλά και ανυπομονησία για το μέλλον αυτών των μνημείων.
Ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εργασιών στον περίβολο και στο εσωτερικό του κτιρίου του Κυβερνείου. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν βρεθεί αρχαιότητες και στον αύλειο χώρο του Ορφανοτροφείου. Παράλληλα, όπως μας ενημέρωσε η κ. Προνόη Θεολογίδου, υπάρχει ένας μαραθώνιος εργασιών στο Κυβερνείο από την πλευρά του υπευθύνου των εργασιών, προκειμένου να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι δυσκολίες και τα εμπόδια που καθυστερούν την παράδοση του κτιρίου. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– ο απαιτούμενος σεβασμός. Αναζητήσαμε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πορεία των εργασιών και την ημερομηνία παράδοσης των κτιρίων. Ο δήμαρχος κ. Ι. Ζορμπάς μας ενημέρωσε ότι το θέμα εξαρτάται από την πορεία των ανασκαφών στο Κυβερνείο. Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι τα κτίρια δεν είναι της αρμοδιότητας του Δήμου Αίγινας.
Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητος του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το Εϋνάρδειο και το Κυβερνείο του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μας έδωσε η κ. Θεολογίδου: «Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο που αφορά στη
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)