Μια περιήγηση στην πόλη και στα Καποδιστριακά κτίρια.

Ακολουθώντας τα χνάρια του κυβερνήτη
Μια περιήγηση στην πόλη και στα Καποδιστριακά κτίρια.
Τον Ιανουάριο του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας θα ορκιζόταν στο νησί της Αίγινας κυβερνήτης της Ελλάδας. Τα σηµάδια από εκείνη την εποχή είναι διάσπαρτα στην πόλη, δικαιώνοντας απόλυτα τη θέληση του δηµάρχου του νησιού , αλλά και των απανταχού Αιγινητών για το αίτηµα ορισµού της 26ης Ιανουαρίου –ηµέρα ορκωµοσίας του Καποδίστρια– ως εθνικής τοπικής εορτής. Το «Saronic Magazine» κάνει µια περιήγηση στην πόλη, ανακαλύπτοντας τα –παραµεληµένα σε κάποιες περιπτώσεις– κτίρια στα οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας στέγασε τις υπηρεσίες της κυβέρνησής του.

Το κτίριο του Βούλγαρη
Παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ποζάρει σε πολλές καρτ ποστάλ του νησιού, ενώ σίγουρα µαγνητίζει τα βλέµµατα πολλών ταξιδιωτών µε την άφιξή τους στο νησί. Πρόκειται για το τεράστιο κτίριο της οικογένειας Βούλγαρη, που πρέπει να κτίστηκε το 1767. Εδώ έµεινε ο Καποδίστριας στη διάρκεια επιδηµίας που ξέσπασε τον Μάιο του 1828.                                                         Ο Πύργος του Μάρκελλου
Επόµενος σταθµός µας, πολύ κοντά στην παραλία της πόλης (τη Λεωφ. ∆ηµοκρατίας), είναι ο επιβλητικός Πύργος του Μάρκελλου, που στέκεται χρόνια τώρα στην οδό Αιακού (πίσω από το θερινό σινεµά «Άνεσις»). Κατά την παράδοση, κτίστηκε το 1802, όµως, όπως έχει γράψει η ιστορικός Γεωργία Κουλικούρδη, η φρουριακή µορφή αυτού του κτιρίου, που είναι τριώροφο µε επάλξεις, πυργίσκους στις γωνίες και πολεµίστρες, δείχνει ότι πρόκειται για παλαιότερο φρούριο, το οποίο είχε σκοπό να προστατεύει τους ναυτικούς και το λιµάνι από ξαφνικές επιδροµές κουρσάρων, την περίοδο που η πόλη ήταν µακριά στην Παλιαχώρα. Το 1826 εδώ στεγάστηκε η ∆ιοικητική Επιτροπή και έναν χρόνο µετά η Αντικυβερνητική Επιτροπή. Στις ηµέρες µας φιλοξενεί το Πνευµατικό Κέντρο Αίγινας και το ίδρυµα «Σπύρος Αλεξίου».

Η Μεγάλη Εκκλησία του Ελληνικού Κράτους
Από τον Πύργο του Μάρκελλου επιστρέφετε στην οδό Σπύρου Ρόδη και στρίβετε αριστερά, µε κατεύθυνση προς την οδό Αφαίας. Αφού περάσετε στη δεύτερη, σύντοµα θα στρίψετε αριστερά, στην οδό Μητροπόλεως, για να βρείτε τη Μητρόπολη της Αίγινας. Με την εγκατάσταση της κυβέρνησης και του Καποδίστρια στην Αίγινα, στη Μεγάλη Εκκλησία του Ελληνικού Κράτους εορτάστηκαν
όλα τα µεγάλα γεγονότα των τελευταίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για τρισυπόστατο ναό (Κοίµηση Θεοτόκου, Άγιος ∆ιονύσιος, Άγιος Σπυρίδων), ο οποίος κτίστηκε το 1806, όπως µαρτυρά η χρονολογία στο ανώφλι της εισόδου. Η παράδοση λέει ότι κτίστηκε από τους Επτανήσιους τεχνίτες που έκτισαν και το καθολικό της Παναγίας Χρυσολεόντισσας (ένα µοναστήρι που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου). Το σηµερινό µαρµάρινο τέµπλο είναι του 1871. ∆εν είναι ένας απλός ναός, αφού εδώ συνεδρίαζε η Βουλή έως τον ερχοµό του Καποδίστρια. ∆εξιά της εκκλησίας, ο Καποδίστριας έκτισε το καµπαναριό από πελεκητό πουρί, ενώ στον νότιο τοίχο, ψηλά, τοποθέτησε ένα ηλιακό ρολόι και τη µεγάλη καµπάνα, που λέγεται ότι έφερε από τη Ρωσία. Τον Ιανουάριο του 1828 έγινε εδώ η πανηγυρική υποδοχή του Καποδίστρια, ενώ στις 26 του ίδιου µήνα έλαβε χώρα η ορκωµοσία του. Ήταν η επίσηµη αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους που έγινε στην Αίγινα το 1828. Μέσα στον ναό, απέναντι από τον επισκοπικό θρόνο, δεσπόζει το στασίδι του Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά τη δολοφονία του στο Ναύπλιο, έκλεισε µε ένα µικρό κιγκλίδωµα.
Το Εϋνάρδειο
∆ίπλα στη Μητρόπολη, το κτίριο-δωρεά του φιλέλληνα Ιωάννη Εϋνάρδου, µε σκοπό να στεγαστεί εκεί το κεντρικό εκπαιδευτήριο που ίδρυσε ο Καποδίστριας το 1829, είναι εγκαταλελειµµένο. Στους χώρους του φιλοξένησε για µια περίοδο το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας.
Τα σηµάδια µιας εποχής, που δικαιώνουν την απόφαση του δηµάρχου του νησιού να ανακηρυχθεί η 26η Ιανουαρίου, ηµέρα ορκωµοσίας του Καποδίστρια, ως τοπική εθνική εορτή
Το Κυβερνείο
Συνεχίζοντας ευθεία την οδό Μητροπόλεως, σε λίγα µέτρα θα βγείτε στην πόρτα του Κυβερνείου. Είναι το µέγαρο που στέγασε την κυβέρνηση Καποδίστρια και αποτέλεσε την κατοικία του. Λέγεται ότι στο ισόγειό του βρισκόταν το Νοµισµατοκοπείο, όµως η ιστορικός Γεωργία Κουλικούρδη αναφέρει ότι ήταν µάλλον απίθανο κάτω από το σπίτι και γραφείο του Κυβερνήτη να βρίσκονται χυτήρια. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι στο Νοµισµατοκοπείο της Αίγινας κόπηκε ο πρώτος «φοίνικας» του Καποδίστρια. Στις ηµέρες µας το Κυβερνείο στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Αίγινας.
Η ∆ηµόσια Βιβλιοθήκη
Την περίοδο της Κατοχής στο Κυβερνείο στεγαζόταν το αρχηγείο των Γερµανών. ∆ίπλα του θέλησαν να κατασκευάσουν έναν χώρο αναψυχής, µια καντίνα. Εκεί στεγάζεται η ∆ηµόσια Βιβλιοθήκη του νησιού. Έχει περίπου 35.000 βιβλία και είναι κυρίως δανειστική, αφού ο χώρος είναι µικρός και στενάχωρος για διάβασµα. Έχει και 5 υπολογιστές για σερφάρισµα στο διαδίκτυο ή άλλες εργασίες. (Από σήµερα ανοικτά καθηµερινά, εκτός Κυριακής, 08.00-13.30, Τρίτη, Τετάρτη και Πέµπτη 17.00- 19.00 και Σάββατο 09.00-13.00, τηλ.: 22970 22626.)

Το Ορφανοτροφείο
Επιστρέφετε στην οδό Αφαίας και συνεχίζετε προς την οδό Ιωάννη Καποδίστρια, στην οποία θα στρίψετε δεξιά. Σύντοµα θα δείτε ένα τεράστιο κτίριο-συγκρότηµα, που, δυστυχώς, παλαιότερα συνδέθηκε µε τις φυλακές και λίγοι ξέρουν ότι ήταν το Ορφανοτροφείο που ίδρυσε ο Κυβερνήτης. Πρόκειται για ένα µεγάλο ορθογώνιο κτίριο, µε µια πλακόστρωτη εσωτερική αυλή στη µέση, που κτίστηκε µε βάση οικοδοµικό υλικό από τα αρχαία µνηµεία. Στόχος του Καποδίστρια ήταν να συγκεντρώσει όσα παιδιά γύριζαν στους δρόµους απροστάτευτα και όσα εξαγοράστηκαν από την αιχµαλωσία. Το Ορφανοτροφείο λειτούργησε έως το 1844. Στο πιο πρόσφατο παρελθόν στέγασε τις φυλακές του νησιού, καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών (www.ekpazp.gr). Είναι κλειστό εδώ και χρόνια, προκειµένου να µετατραπεί σε µουσείο. Τα έργα προχωρούν µε αργούς ρυθµούς, αλλά στις ηµέρες µας έχει σχεδόν αποκατασταθεί η εξωτερική όψη του κτιρίου.
info
• Μπροστά από το Ορφανοτροφείο περνάει ο πρώτος αµαξιτός δρόµος της νεότερης Ελλάδας. Τον άνοιξε ο Καποδίστριας για να επικοινωνεί η πόλη µε την αποβάθρα του Μαραθώνα, όπου έρχονταν τα µεγάλα εµπορικά πλοία. Στις ηµέρες µας ο παραθαλάσσιος οικισµός χαρακτηρίζεται για τα νεόδµητα εξοχικά, που φυτρώνουν σαν τα µανιτάρια. Την εποχή του Καποδίστρια στη γη του Μαραθώνα φύτρωναν πατάτες, και µάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Κυβερνήτης τις έφερε τότε για να αντιµετωπίσει το πρόβληµα σίτισης της πρώτης πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους.
• Αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, δίπλα στο λιµάνι του νησιού. Εδώ θα δείτε τις επιτύµβιες στήλες που έφερε ο Καποδίστριας από τη Ρήνια και οι οποίες αποτέλεσαν τα εκθέµατα του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας.
• Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την ιστορία της Αίγινας, αξίζει να ανατρέξετε στα βιβλία της αείµνηστης ιστορικού Γεωργίας Κουλικούρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: